Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Скандинавска кухня - Норвегия и Финландия

по статията работи: | 29 ноември 2023 Прочитания: 11198 3
Най-вкусната сьомга е норвежката
Скандинавска кухня - Норвегия и Финландия
Източник: sxc.hu

Норвегия е страна, в която рибата е на почит. Най-разпространените ястия са херинга, приготвена по различни начини, треска, палтус и калкан. Едно от традиционните рибни ястия е ‘клипфиск’ – треска, на която са махнати главата и вътрешностите, разтворена е като книга и накрая е изсушена. Така приготвената риба е много трайна. Този способ на приготвяне е останал още от викингите, те взимали клипфикс когато тръгвали на лов и на далечни плавания.

Друго интересно ястие е ‘ракьорет’ – пъстърва, заровена за една година в пръст. Херингата, която наричат ‘морско сребро’, днес е скъпа, колкото останалата риба, но някога е била най-евтината и достъпна в Норвегия риба; присъствието й на масата е било неизменно. На Коледа се предлага ‘лютефиск’ – сушена треска, изкисната в разтвор на сода каустик и поднесена със свински пръжки и задушен грах. Според една поговорка, рибата обича да плува дори и в стомаха, затова рибните ястия по традиция се сервират с много бира.

И все пак, най-известната норвежка риба е сьомгата. Тук тя е най-добрата в света. Среща се във всички оттенъци на червения цвят – от бледо розово, до кърваво-червено. Цветът зависи не само от вида на рибата, но и от начина на приготвяне. Тя се предлага сурова, осолена, маринована, пушена, варена, пържена, приготвена на пара, печена.

В Норвегия тя не е била деликатес, а средство за утоляване на глада, толкова разпространено, че в началото на ХХ век сезонните работници включвали в договорите си клауза, според която работодателят нямал право да ги храни със сьомга по-често от два пъти седмично.

Международната търговия и туризмът научили норвежците да ценят червената си риба. Те вложили доста средства и усилия за по-атрактивното й предлагане (филетата, които се продават на баснословни цени, се почистват от костите ръчно с пинсети).

В продължение на столетия средностатистическият норвежец се е хранил с риба, месо, хляб, мляко, масло и сирене, картофи и херинга. Традициите на т.нар. континентална кухня навлезли в градовете през ХIХ и ХХ в., когато започнали да се използват за готвене вино, подправки и нови продукти.

 
Съвременната норвежка кухня представлява смес от ловджийски ястия с риба и дивеч, обикновенна фермерска храна и континентални традиционни ястия.

От месата най-разпространено е овнешкото. От него се приготвя задушено месо със зеле и варени картофи, пушено бутче (феналор) и коледното ястие ‘Пинекьот’ (агнешки ребърца). В горите има достатъчно дивеч – яребици, елени, лосове и др. Еленовото месо се яде само на празници и в ресторанти, тъй като приготвянето му е много трудоемко и изисква специални умения.

В Норвегия живее народността саами, които отглеждат елени. Техни традиционни ястия са варени и пушени месо и шкембе, език с бульон, финибиф, приготвен от тънки резенчета еленово месо, задушени със сметана и козе сирене. Месо от лос се консумира предимно в семействата на ловците, тъй като в търговската мрежа цената му е доста висока.

Оризът в Норвегия е известен отдавна, но поради високата му в миналото цена, се е смятал за деликатес. От ориз се приготвя много вкусен десерт – оризов крем, който се сервира на големи празници.

Един от любимите десерти на норвежците е с романтичното име ‘девойка с воал’. Приготвя се много бързо – върху ред пюре от ябълки (разбити с миксер печени и обелени ябълки) се наръсват натрошени маслени бисквити, отгоре се слага бита сметана, пюре от ябълки, бисквити... и така, докато свършат съставките. Ако десерта се сложи във фризер, става сладоледена торта.

Норвежката бира има хилядолетна история. Викингите са пиели домашно пиво – мунгот, силен биер и празничен миед, направен от хмел, вода и подсладени подправки. Твърдият алкохол дошъл в Норвегия през XVI в. и дълго се е смятал за лекарство, тъй като в него са се накисвали различни билки.

Аквавит за мнозина норвежци е коледна напитка, след която си допиват с бира. Аквавит (акевит) – е силна алкохолна напитка от картофи и ким; изнася се, също както  и сьомгата. Има няколко вида аквавит, но най-много се цени този, който е пресякъл Екватора два пъти. На етикетите му има специален печат, който се вижда през стъклото на бутилката. Аквавит се сервира в специални чаши от норвежки кристал с високо столче.

***

Финландски
национални ястия рядко се приготвят в чужбина. Финландците никога не са били особено богати, а за реколтата си винаги са се трудили здравата. Рибата от морето (херинга) и многобройните ледникови езера (сьомга и пъстърва) винаги е добре дошла на трапезата на финландеца. В горите има дивеч, който внася разнообразие на трапезата.

Съвременната градска финландска кухня по нищо не се различава от европейската, но в селата хората са по-консервативни и днес има селища, в които се приготвят техни собствени ястия с техен собствен хляб. Финландия е страната на тъмния хляб и на различните малки хрупкави хлебчета. От Швеция и Русия идва страстта към тестените сладкиши. Лапландия внася своя дял към кулинарното разнообразие с еленовото месо, сьомгата, домашните сирена и горските плодове.

Финландската кухня има общи черти и със съседната карелска, както и с тази на другите угрофински народи. Картофите и ръженото брашно са много разпространени в този регион. От ръжено брашно и риба се прави прочутият рибен пирог ‘калакуко’, който се пече цели шест часа. Карелските пирожки са с тънка ръжена коричка, пълнеж от ориз и по форма приличат на ... мокасини.
 
От млечните храни много известна е виили - кисело-сладък млечен продукт, който се консумира суров или в десерти.

Много популярни във Финландия са кренвиршите и наденичките. Съчетани със студена бира, те са неотменима част от друго национално удоволствие - сауната.

Хайверът се яде със сметана и ситно нарязан лук. Най-любимата риба е сьомгата, която се сервира сурова, осолена или пушена. Опушването е много стар метод за приготвяне и консервиране на храна. Финландските фаворити са месото от елен, овнешко и шунката от свински бут.

От напитките най-разпространени са джинът и водката (спомнете си заскрежената бутилка от рекламите), а от безалкохолните – кафето.

В скандинавските страни се консумира простичка, но вкусна храна. Използват се продукти с много добро качество и затова вкусът и ароматът им не се заглушават с прекомерно много подправки. За да засищат повече ястията, те се подсилват с мазнини и захар, така студът в тези северни страни е по-поносим. А след някоя друга чашка от прочутите водка, джин или акватика, човек така се разгорещява, че животът на север придобива своето очарование.
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
ива
28.11.2012 | 14:17
Бях ги забравила тези "мокасинки" с ориз - наистина са вкусни!
2
pepi damjnova
23.11.2012 | 16:56
От тази статия научих доста за норвежката и финландската кухня.
1
Орнела Мути
23.11.2012 | 12:50
Страхотна статия . От няколко дни ми се хапва торта Неделя .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !