Вход | Регистрация

"Северно сияние" - фестивал на скандинавското кино

Великотърновци могат да се насладят в рамките на три дни на филми от Скандинавия и Прибалтика

"Северно сияние" - фестивал на скандинавското кино
сдружение "Позор"

Петото издание на на фестивала за скандинавско и прибалтийско кино "Северно сияние" ще гостува в старата столица през идните дни. От днес до 6 октомври ще бъдат представени интригуващи филмови ленти от Дания, Норвегия и Литва, включени в програмата на филмовия фестивал. Домакин на прожекциите е търновският клуб "Там".

Фестивалът ще бъде открит днес, 4 октомври, от 18 часа с норвежкия филм "Портокалово момиче". Лентата по едноименния роман на Юстайн Гордер е красива, малко тъжна, но и много оптимистична приказка за важните неща в живота, които макар и преходни, си струва да бъдат изживяни. 

1062765

Георг живее с майка си в Осло. В деня, в който става пълнолетен, тя му връчва дълго писмо от баща му, починал внезапно от рак, когато Георг е бил само на шест. С писмото бащата провокира  Георг да си зададе вечните въпроси: Какъв смисъл има да живеем, ако така или иначе ще умрем един ден, и то може би в разцвета на силите си? Бихме ли поискали да се родим, ако имахме избор? Но преди Георг да намери своите отговори, бащата иска да му разкаже за Портокаловото момиче, с което се е запознал като студент.

1062762

От 20 часа ще бъде излъчен документалният филм "Пещернякът от Севера". Филмът разказва за човек, живял в пещери сред високите ледени планини на Норвегия в продължение на 30 години. Подобно Заратустра на Ницше, той е изградил собствен морален кодекс и хапливо чувство за хумор. Животът му сред виелици и в компанията на елени е на светлинни години от консуматорския рай в на норвежката социална демокрация. Когато майката на пещерняка умира, той наследява апартамента й в града, но само при условие, че ще заживее като нормален човек. Филмът изследва сложността на личния избор и цената на абсолютната човешка свобода.

На 5 октомври от 18 часа великотърновските киномани ще могат да видят "В тялото на Аврора". След провокативния си дебют "Колекционерката” от 2008 г., талантливата литовска режисьорка Кристина Буозите създава визуално зашеметяващ научно-фантастичен филм в за дебрите на човешкото съзнание и желание. "В тялото на Аврора” е носител на наградата "На Изток от Запад” от фестивала в Карлови Вари, Чехия.

1062777

Лукас е отдаден на работата си млад учен в областта на невроинформатиката, който се ангажира с необичаен международен експеримент: с помощта на невронен трансфер, той тръгва на пътешествие в съзнанието на непозната жена в кома. Навлизайки в съзнанието на жената с кодово име Аврора, той се потапя в свят, който му носи непознати досега преживявания и емоции. В същото време, обаче, тези "екскурзии" нанасят сериозни щети в реалния му живот. Възможно ли е да се живее в два свята едновременно?

Вторият филм за деня, предвиден за 20 часа, е "Посланикът" на датския режисьор Мадс Брюгер. Световната му премиера в Амстердам, на откриването на Международния фестивал за документално кино, предизвиква политически скандал, тъй като сред изобличените дипломати е холандецът Вилем Тайсен. Опитите на Тайсен да спре прожекцията се оказват неуспешни.

1062761

Филмът разкрива тъмната страна на Африка и подземния й свят по единствения възможен начин – чрез измама. Датчанинът Мадс Брюгер е журналист, майстор на сатирата и носител на наградата за документално кино от фестивала в Сънданс с дебюта си "Червения параклис” с автентични случки от Северна Корея.  Този път, пременен в бял костюм като колонизатор от ново поколение, той се представя за либерийски консул в Централноафриканската република и собственик на кибритена фабрика с амбиции в нелегалния трафик с диаманти. Същинската мисия на Брюгер обаче е да разнищи разпределението на власт и капитал в страната, което се извършва с помощта на корумпирани европейски дипломати.

На 6 октомври от 18 часа ще бъде показан "Дон Жуан" (Дания, 2010) - трилър със стилна визия, който изследва фината и понякога опасна за прекрачване граница между изкуството и реалността.

1062764

Лентата черпи вдъхновение от известната опера на Моцарт, написана през 1787г. Хуан е утвърден художник и прочут женкар, чийто най-голям талант е да отгатва дамските мечти. Съблазняването за него е форма на изкуство и той се впуска в играта, както никой друг. Движен от маниакална жажда за завоевания, Хуан се забърква в арт проект, който му осигурява нови сексуални приключение, но също така ще го подтикне към предателство и дори убийство.

Фестивалът ще бъде закрит в 20 часа с норвежкия филм "Вегас", режисирана от Гунар Викене. Той разказва историята на трима тийнейджъри от разбити семейства, които няма къде да отидат. Общото между тях е мечтата да намерят дом. Филмът е носител на награда "Аманда" за сценарий от Националния филмов фестивал на Норвегия, както и на приза на журито от Международния филмов фестивал в Талин.

1062757

Всяка прожекция не цена 3 лева. Филмите ще имат български и английски субтитри.

Фестивалът "Северно сияние" е един от четирите фестивала, организирани от Сдружение "Позор". Той е фокусиран върху скандинавското и прибалтийско кино. Основната цел на сдружението е да представи различното кино в България. Останалите фестивали са Sofia MENAR Film Festival с филми от Близкия Изток и Северна Африка, "Късо съединение" - представящ различните форми на късометражното кино и "Сатори фест", който представя културата на Далечния Изток. В рубриката COOLТУРНО "Позор" коментират културни събития и представят интересни личности.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар