ФАРЬОРСКИТЕ ОСТРОВИ – ПЪРВИЧНА ПРИРОДА

Booking.com

Някога чудели ли сте дали съществуват приказните места, описани в световни приказки и разкази? Ако да – намирали ли сте ги? Аз знам някои от тях и сега ще ви разкажа за едно леговище на красота и природа, непознато за много. Тук, местните птици ви събуждат с нежна мелодия –едно от малкото неща, които проникват през тишината. Не, това не е тишина като в някой хорър филм, където липсата на шум ви напряга до краен предел. Това е усещането за усамотение сред естествените звуци на природата. Сред движенията на животните, храстите и дърветата; на водата, обкръжаваща този малък райски кът.

 

Фарьорските острови се намират в сърцето на Гълфстрийм, на Северозапад от Шотландия.  Архипелагът е съставен от 18 острова, подредени под формата на стрелка. Столицата Торсхавн със своите 12 485 жители е вторият по големина град след Клаксвик, който наброява 14 000 жители. Бреговата ивица е с дължина 1100км, а най-високата точка на островите е на 882м над морското равнище.  Времето в региона е морско и доста променливо. Можете да се насладите, както на ослепително слънчеви дни, така и на мъгливи и/или дъждовни. Благодарение на течението Гълфстрийм климатът е по-умерен и никога не се наблюдават замръзвания, снегове има, но покривката е краткотрайна. Релефът на местността се откроява с това, че тя се намира върху скалиста повърхност от базалт,  пясъчни брегове и височинни скали. Националният език на островите произлиза от нордическия (старонорвежки), говори се и Датски. Всички други северни езици са разбираеми от повечето фарьорци, а английският се използва от почти всички, особено по-младите жители. Местните са силно вярващи и над 60% от тях принадлежат към Евангелистко-Лутерианската църква. 10% са християните.Индустрията на Фарьорските острови носи основна част от националният бюджет, като над 97% от износа е рибен. Туризмът е вторият по доходност отрасъл.

 

На 29-и Юли в страната се чевства деня на Свети Олаф (Олаф II Харалдсон). Тогава в единствената страна, която е запазила този празник, се провежда шествие от сградата на парламента в столицата до Катедралата. В това вземат участие всички власти в страната, както и Църквата. След тържествената церемония шествието се насочва обратно към Парламента, където след песен от хорът министър прецедатлят дава началото на новата парламентарна година.  

 

Едно от най-забележителните неща, а и може би първото, което ще забележите, са покривите покрити с трева. Първите жители на местността, по времето на викингите, са строяли ферми с обли каменни стени, покривите на които са били поддържани от два реда греди. От външната страна на стените се поставяли пейки. Дори и в днешни дни къщите на тези острови се наричат sethús (къща със места за седене ). И не случайно това е така – на Фарьорските острови оригиналната викингска структура е оцеляла най-дълго в сравнение с другите скандинавски региони.

 

Ако искате да се насладите на истинската красота на островите ще трябва да си донесете бинокъл и слънчеви очила. Защо ли? Защото ако не с исложите очилата рискувате слънцето да ви заслепи и да не сте способни да съзерцавате чудните екземпляри от всякакви родове птици.

 

Музиката е голяма страст на местните. Удоволствието от различни ритми, звуци и мелодии тук е огромно. Фарьорците пеят и свирят и при най-малката възможност, а това няма как да не е приятно, дори и да не са всички професионални музиканти! Островите са домакин на огромен брой събития. Нордическата къща (Nordic House), открояваща се с красивата си архитектура, е най-често използваната сграда за мероприятия от този вид, включително и джаз фестивала през Август. За любителите на Рок и Поп музиката имена като емо-пънк групата The Dreams и инди бандата Boys in a Band , победители в интернационалното издание ‘Global Battle of the Bands’ през 2007, казват достатъчно. Като класически представител на местния стил можем да посочим  Eivør Pálsdottir, доста привлекателна изпълнителка с визия като от фантастична новела. Нейната музика представлява уникална интерпретация на местния фолклор, примесен с джаз и струнни инструменти.

 

През 2000-та година се честваха 100 години от раждането на Вилям Хайнесен – един от най-великите фарьорски писатели. Той е също поет, композитор и художник. Столицата е неговата най-обичана тема, а светлината и мракът са във вечна битка в творбите му.

 

Фарьорските острови са едно от най-неизвергнатите природни местности в света. Това е определено от National Geographic през 2007-а године, когато това миниатюрно кътче заема 1-во място в тяхната класация. Те са поставени пред Азорските, Шетландсите, Корсика и Бора-бора. Това е едно изключително признание за малката северна островна местност.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар