Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕС за членството на Исландия: "Времето изтича"

4 коментара

Висши представители на Европейския съюз призоваха Исландия да вземе бързо решение дали иска присъединяване към ЕС, предаде ДПА. Призивът беше отправен в Брюксел при първата визита в чужбина на новия исландски премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон.

След като встъпи в длъжност през май, десноцентристкото правителство на Гунлаугсон реши да замрази процеса за присъединяване към ЕС. По-късно тази година парламентът трябва да реши дали Исландия да се оттегли напълно от този процес.

Стремежът за членство в ЕС на островната държава с население от 300 000 души отслабна на фона на продължаващата икономическа криза в Европа и възстановяването на Исландия от банковата криза.

"Ние уважаваме новия подход на исландското правителство към процеса на присъединяване и волята на исландския народ", каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той призова Исландия да вземе бързо решение като подчерта, че ЕС остава "напълно ангажиран с продължаването и завършването на присъединителния процес".

"В наш общ интерес е да избегнем дълъг период на несигурност", допълни Ромпой.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу предупреди: "Времето изтича". Барозу увери, че ЕС може да "се съобрази със спецификите на Исландия", ако тя има желание да продължи по пътя към членството.

Един от проблемите са риболовните квоти на Исландия. ЕС се безпокои, че островната държава изчерпва общите запаси на Европа.

В понеделник Европейската комисия засили заплахата за санкции срещу Исландия защото според Комисията исландският улов на скумрия е прекалено голям.

"Осигуряването на устойчивост в улова на скумрия е от съществено значение, а ние смятаме, че резервите са в опасност", заяви председателят на ЕК Барозу. Той предупреди, че ЕК няма да търпи едностранни действия от страни, които сами определят риболовните си квоти.

Премиерът Гунлаугсон отхвърли заплахата от санкции и заяви, че те биха били в нарушение на международните споразумения в рамките на Световната търговска организация и на Европейското икономическо пространство.

"Ние сме ангажирани с устойчивия риболов от няколко десетилетия: и видяхме резултата от този ангажимент", каза премиерът и допълни, че Исландия е готова да помогне на ЕС да получи същите резултати в собственото си риболовно стопанство.

Гунлаугсон подчерта желанието на Исландия да изгради близки отношения с ЕС и открои сфери Арктическото сътрудничество, защитата на околната среда, научните изследвания и икономическите интереси.

"Смятам, че сме съгласни, че сътрудничеството е важно, но трябва да изчакаме, за да видим каква форма ще приеме това сътрудничество", каза исландският премиер.

В Брюксел Сигмундур Давид Гунлаугсон се срещна и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който похвали "ключовата роля" на Исландия в Афганистан, където тя е специализирана в обезвреждане на бомби.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #4
  2. Анонимен
    #3

    Какво им трябва на исландците да влизат в ЕС.Те и така са си добре.Там безработица няма.Е,бира по пет евро в магазина има,ама да не е задължително само бира да пият?

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #2
  4. Анонимен
    #1

    хахаха ЕС-бюрокрацията взе да нервничи:))) Свиквайте, че скоро ЕС няма да го има:)))

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.