Исландски език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Исландски език
íslenska
/['iːs(t)lɛnska]/
СтранаИсландия
РегионИсландия
Говорещи320 000
ПисменостЛатиница
Систематизация по Ethnologue
-Индоевропейски
.-Германски
..-Северногермански
...-Западноскандинавски
....→Исландски
Официално положение
Официален в Исландия
РегулаторИИС „А. Магнусон“
Кодове
ISO 639-1is
ISO 639-2isl
ISO 639-3isl
Исландски език в Общомедия

Исландският език (íslenska) е северногермански език, говорен от над 300 хил. души в Исландия. Той е индоевропейски език, принадлежащ към северногерманския или нордически клон на германските езици. Исторически исландският е бил най-западния от индоевропейските езици преди колонизацията на Америките. Исландски, фарьойски, норн и западен норвежки съставят западнонордическата група; датски, източно норвежки и шведски съставят източнонордическата група.

Повечето западноевропейски езици значително са намалили нивата на инфлексия, най-вече склонение на падежи. За разлика от тях, исландският запазва синтетична система от четири падежа, подобна, но значително по-консервативна и синтетична, на тази в немския език. Исландският се отличава с широк асортимент от неправилни склонения. Консерватизмът на исландския език и произтичащият му изоморфизъм със нордическия език (който еквивалентно бива наричан от лингвисти староисландски) означава, че съвременните исландци лесно могат да четат Едите, сагите и други класически нордически литературни творби, сътворени през XXIII в.

По-голямата част от говорещите исландски – около 320 000 – живеят в Исландия. Повече от 8000 говорещи исландски живеят в Дания, от които приблизително 3000 са студенти. Езикът също така е говорен и от 5000 души в Съединените щати и от повече от 1400 души в Канада, най-вече в провинцията Манитоба.

Докато 97% от населението на Исландия счита исландския за свой майчин език, езикът намалява в някои общества извън страната, най-вече в Канада. Говорещите исландски извън Исландия представляват скорошна емиграция в почти всички случаи, освен Гимли, Манитоба.

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-старите запазени текстове на исландски са написани около 1100 г. Голяма част от текстовете се основават на поезия и закони, традиционно запазени устно. Най-известните от текстовете, които са написани в Исландия от XII век нататък, са исландските саги. Те се състоят от исторически произведения и едически поеми. Езикът на сагите е староисландски, западен диалект на нордическия език. Датското присъствия в Исландия от 1380 до 1918 оказва голямо влияние в еволюцията на исландския език. Макар и по-древен от останалите живи германски езици, исландският се променя значително в произношението от XII до XVI век, особено при гласните (по-специално, а, æ, au и y/ý).

Фонология[редактиране | редактиране на кода]

Съгласни[редактиране | редактиране на кода]

Устени Предноезични Небни Заднонебни Гласилкови
Носови (m̥) m (n̥) n (ɲ̊) (ɲ) (ŋ̊) Гласни
Преградни pʰ p tʰ t (cʰ) (c) kʰ k
Странични (l̥) l
Ротически (r̥) r

Гласни[редактиране | редактиране на кода]

монофтонги
предни задни
равни заоблени
затворени i u
полузатворени ɪ ʏ
средно отворени ɛ œ ɔ
отворени a
дифтонги
предни задни
средни ei • øy ou
отворени ai au

Правопис[редактиране | редактиране на кода]

главни букви
A Á B D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö
малки букви
a á b d ð e é f g h i í j k l m n o ó p r s t u ú v x y ý þ æ ö

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]