Шведски език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шведски език
svenska
/ˈsvɛ̂nːska/
СтранаШвеция, Финландия и др.
РегионСкандинавия
Говорещи10 000 000
Писменостлатиница
Систематизация по Ethnologue
-Индоевропейски
.-Германски
..-Северногермански
...-Източноскандинавски
....→Шведски
Официално положение
Официален в Швеция
 Финландия
Оландски острови
 Европейски съюз
РегулаторСъвет за шведски език
Финландски езиков институт
Кодове
ISO 639-1sv
ISO 639-2swe
ISO 639-3swe

Основните области, в които се говори шведски език
Шведски език в Общомедия

Швѐдският езѝк (svenska) е северногермански език, говорен от около 10 млн. души основно в Швеция и отчасти във Финландия, особено по брега и на Оландските острови [1]. Силно взаимо разбираем e с норвежки и датски. Заедно с други нордически германски езици, шведският произхожда от старонорвежки, общият език на германските племена, живеещи в Скандинавия през ерата на Викингите. Понастоящем това е най-разпространеният северногермански език по брой на говорещите.

Книжовният шведски, който е използван от повечето шведи, е националният език на Швеция, който е еволюирал от централните шведски диалекти през ХІХ век и е установен като официален през началото на ХХ век. Макар различните регионални диалекти, произхождащи от по-стари диалектни говори, все още да се използват, говорният и писмен език са унифицирани и стандартизирани. Някои диалекти се различават съществено от книжовния език в граматиката и речника, и невинаги са взаиморазбираеми с книжовния шведски език.

Най-старите рунически надписи на шведски език датират от края на III век на остров Готланд. [2]

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Шведският е индоевропейски език, принадлежащ към северногерманските езици, които са разклонение на германските езици.

Писмена система[редактиране | редактиране на кода]

Шведската азбука съдържа 29 букви, от които 26 букви от основната ISO-базираната латинска азбука, плюс три допълнителни букви Å/å, Ä/ä и Ö/ö, които са конструирани през ХVІ век.

Шведска азбука
главни букви
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
малки букви
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z å ä ö

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Сред най-известните писатели, творили на шведски език са Аугуст Стриндберг, Астрид Линдгрен, Пер Улув Енквист и носителите на Нобелова награда за литература: Селма Лагерльоф, Вернер фон Хейденстам, Ерик Аксел Карлфелт, Пер Лагерквист, Ейвинд Юнсон, Хари Мартинсон.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Доклад на Ethnologue за шведски". Според този доклад броят е 8 789 835, но той е базиран на данни от 1986. Понастоящем Швеция има население от 9,2 млн. (преброяване от 2008), и има около 290 000 говорещи шведски във Финландия, според „Статистика на Финландия – структура на населението“, базиран на данни от 2007.
  2. Финдайзен, Йорг-Петер. Швеция. От наченките до наши дни. София, Рива, 2008. ISBN 9789543201761. с. 40 – 47.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Swedish language в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]